- bruno@schoenaerts-law.be
- alain@schoenaerts-law.be
- +32 475 78 35 25
- GSM: +32 475 78 35 25
- Amerikalei 31 2000 Antwerpen België
Volg ons op social media:
Drie voorwaarden dienen voldaan te zijn:
Dan is men verplicht aangifte te doen van het faillissement binnen een maand na deze vaststelling .
De bestuurder is verplicht deze aangifte te doen op straffe van hoofdelijk aansprakelijk gesteld te worden voor het geheel of een deel van de schulden.
De strafrechtelijke aansprakelijkheid zoals voorzien in artikel 489bis, 2° Strafwetboek
Hierin wordt zelfs voorzien dat de bestuurder – bij opzettelijk uitstel tot de aanvraag van het faillissement – kan worden bestraft met een gevangenisstraf van een maand tot een jaar en met geldboete van achthonderd euro tot achthonderdduizend euro (rekening houdend met opdeciemen 2023) of met een van die straffen alleen.
De procedure voorziet in de digitale aangifte via het portaal REGSOL.
Volgende gegevens moeten opgeladen worden:
Voor een vennootschap:
Voor een zelfstandige ondernemer zonder vennootschap
Voor de bestuurder van vennootschappen
Van belang is dat deze stukken waarheidsgetrouw zijn.
De curator heeft de plicht de integrale boekhouding te onderzoeken.
Elk activa onderdeel in de saldibalans wordt effectief door een curator onderzocht.
Het heeft bv geen zin goederen in afschrijvingstabel aan te houden die er niet zijn.
Het heeft ook geen zin handelsvorderingen aan te houden waarvan men weet dat ze oninbaar zijn of die reeds voldaan werden.
Gevolgen faillissement
De nieuwe insolventiewetgeving die vanaf 01.05.2018 van kracht is en die tevens van toepassing is op alle nieuwe faillissementen is zeer duidelijk:
1.De curator is enkel bevoegd om het vermogen van de gefailleerde te vereffenen zoals het bestond op datum van faillissement.
2.Ieder nieuw vermogen dat de gefailleerde verwerft reeds de eerste dag na de opening van het faillissement, valt niet onder het toezicht van de curator.
3.de gefailleerde heeft het recht om na de opening van het faillissement opnieuw zelfstandige activiteiten op te starten zonder dat de curator hiervoor zijn toestemming moet geven. Dit is een recht dat hij zonder meer heeft. Voor deze nieuwe activiteit zal hij mogen/moeten gebruik maken van zijn oud ondernemingsnummer/BTW nummer aangezien een fysieke persoon geen tweede ondernemingsnummer/BTW nummer kan krijgen. De btw-administratie zal een onderscheid moeten maken tussen de BTW Handelingen die gesteld zijn voor faillissement en die na faillissement en hiervoor twee verschillende afrekeningen moeten opmaken. Voor de BTW Handelingen van voor faillissement moet men in het faillissement een schuldvordering indienen en is de curator verantwoordelijk, voor de handelingen van na faillissement moet de btw-administratie zich rechtstreeks tot de gefailleerde wenden.
Idem wat betreft het behoud van zijn KBO-nummer dat al eveneens een uniek en onvervangbaar nummer is (overigens hetzelfde als het BTW Nummer maar dan zonder BE voorzetsel ) dat men ook na faillissement zal behouden in geval van herneming van de zelfstandige activiteiten.
Volg ons op social media:
Advocatenkantoor Schoenaerts & Partners © 2023 – Alle rechten voorbehouden