- bruno@schoenaerts-law.be
- alain@schoenaerts-law.be
- +32 475 78 35 25
- GSM: +32 475 78 35 25
- Amerikalei 31 2000 Antwerpen België
Volg ons op social media:
De nieuwe insolventiewetgeving die vanaf 01.05.2018 van kracht is en die tevens van toepassing is op alle nieuwe faillissementen is zeer duidelijk:
1.De curator is enkel bevoegd om het vermogen van de gefailleerde te vereffenen zoals het bestond op datum van faillissement.
2.Ieder nieuw vermogen dat de gefailleerde verwerft reeds de eerste dag na de opening van het faillissement, valt niet onder het toezicht van de curator.
3.de gefailleerde heeft het recht om na de opening van het faillissement opnieuw zelfstandige activiteiten op te starten zonder dat de curator hiervoor zijn toestemming moet geven. Dit is een recht dat hij zonder meer heeft. Voor deze nieuwe activiteit zal hij mogen/moeten gebruik maken van zijn oud ondernemingsnummer/BTW nummer aangezien een fysieke persoon geen tweede ondernemingsnummer/BTW nummer kan krijgen. De btw-administratie zal een onderscheid moeten maken tussen de BTW Handelingen die gesteld zijn voor faillissement en die na faillissement en hiervoor twee verschillende afrekeningen moeten opmaken. Voor de BTW Handelingen van voor faillissement moet men in het faillissement een schuldvordering indienen en is de curator verantwoordelijk, voor de handelingen van na faillissement moet de btw-administratie zich rechtstreeks tot de gefailleerde wenden.
Idem wat betreft het behoud van zijn KBO-nummer dat al eveneens een uniek en onvervangbaar nummer is (overigens hetzelfde als het BTW Nummer maar dan zonder BE voorzetsel ) dat men ook na faillissement zal behouden in geval van herneming van de zelfstandige activiteiten.
Dit kan opgelost worden door een lening te krijgen van bv. Familie of vrienden.
Volg ons op social media:
Advocatenkantoor Schoenaerts & Partners © 2023 – Alle rechten voorbehouden